Mijn hond heeft geen aandacht voor mij tijdens de wandeling

Mijn hond heeft geen aandacht voor mij tijdens de wandeling

Mijn hond reageert op alles wat beweegt tijdens de wandeling. 

Reageert jouw hond tijdens de wandeling ook op alles wat voorbij komt: een rennend kind, een fietser, een jogger, een blaadje, alles is reuze interessant. Daar sta je dan met een trekkende hond aan de lijn, die niet reageert op wat je zegt. Frustrerend toch? Ik heb een oplossing, dit kan je gaan veranderen met mijn stappenplan.  Neem hiervoor de tijd en herhaal dit dagelijks dan kan jij ook straks ontspannen wandelen met je hond. Dan is uitgaan weer een feestje voor jullie allebei. Plezier voor twee daar ga ik voor, jij toch ook?


Hoe houd ik de aandacht van mijn hond vast tijdens het wandelen?

De meeste gestelde vraag is toch wel, hoe houd ik de aandacht van mijn houd vast? Thuis, in huis gaat het prima maar zodra ik buiten ben, de deur uitga let hij niet meer op mij. Dat gaat helaas niet vanzelf en is ook absoluut niet 1,2,3, aangeleerd.
Dit kost tijd en heel veel herhaling. In de pup en puberteitsfase is dit een moment om zeker extra aandacht aan te geven.


Wat bedoel ik met aandacht vragen aan je hond?

Hiermee bedoel ik dat als jij hem roept bij zijn naam, en “Kijk” roept jouw hond reageert door om te kijken naar jou. Onmiddellijke aandacht van je hond vragen, ongeacht waar hij mee bezig is. Dit is een heel belangrijk middel om ongewenst gedrag in verschillende situaties te voorkomen.


Meer aandacht van je hond tijdens de wandeling geeft vertrouwen en rust! 

Aandacht vragen kan je op verschillende momenten tijdens je wandeling toepassen. Spelenderwijs door samen even te spelen met een trekspel of samen over een boomstam springen. Voor de lol, samen ontspannen op pad. Af en toe in te checken bij elkaar om te weten dat jullie verbinding nog aanwezig is. Hierdoor kan je ongewenst gedrag voorkomen en dit geeft jullie beiden ook meer rust tijdens de wandeling.


7 stappenplan voor meer aandacht van je hond


Stap 1 De allereerste stap voor meer aandacht van je hond is starten met het aanleren van de clicker!  

Start met het aanleren van de clicker voor meer aandacht van je hond. Dit kan je jezelf gaan aanleren maar veel leerzamer is dit in een cursus te doen.

Stap 2 Meer aandacht vragen van je hond start in een rustige omgeving.

Je begint altijd in huis te oefenen. In een rustige omgeving zonder afleiding. Als je de clickertraining hebt afgerond weet je hoe je hiermee aan de slag kan. Je vraagt je hond te kijken naar jou, op het moment dat hij opkijkt, klik en belonen. Dit herhaal je 3-5 dagen lang in huis. 


Stap 3 Aandacht en focus van je hond vragen met langzaam aan afleiding toevoegen in huis. 

Nu ga je de “kijk” uitbouwen in huis met afleiding.
Afleiding kan zijn wat voor jouw hond een prikkel is

* Dit kan zijn, je vraagt iemand om jullie beide heen te lopen en jij vraagt de kijk aan je hond.

* Je zwaait met je hond en vraagt de kijk aan je hond.

* Je zwaait met een speelgoed van je hond

* Je loopt naar de deur en vraagt je aan bekijken terwijl je de deur langzaam opent.

* De stofzuiger

* De bezem 


Stap 4 Aandacht en focus van je hond vragen andere plekken van je huis.

Als je stap 3 goed beheerst ga je door naar andere ruimtes in je huis. Gang, schuur, garage, slaapkamer. Weer eerst rustig beginnen met stap 2. Daarna kan je gaan uitbouwen met afleiding. 


Stap 5 Aandacht en focus van je hond uitbouwen van in huis naar buiten!

Ga naar de tuin en train weer zoals in het begin in huis. Weer eerst rustig beginnen met stap 2. Daarna kan je gaan uitbouwen met afleiding. Gewoon in de tuin de “kijk” vragen en dit belonen zonder afleiding. Gaandeweg ga je dit uitbouwen afhankelijk hoe snel jouw hond het oppakt. 


Stap 6 Aandacht en focus van je hond bij het schoolplein! 

Ga naar de voorkant van je huis, straat, blijf in de buurt. Herhaal alles weer vanaf stap 2 tot stap 3 met prikkels in de omgeving opzoeken. Denk hierbij aan de bushalte, schoolplein, supermarkt. Gaandeweg ga je dit uitbouwen afhankelijk hoe snel jouw hond het oppakt. 

Stap 7 Aandacht en focus van je hond is elke dag blijven oefenen!

Ga naar het bos of andere locaties. Herhaal alles weer vanaf stap 2 tot stap 3 met prikkels in de omgeving opzoeken. Denk hierbij aan parkeerplaats, zitten aan picknick tafel en anderen voorbij zien komen. Gaandeweg ga je dit uitbouwen afhankelijk hoe snel jouw hond het oppakt. Herhaling is de kracht dus ook bij dit onderdeel van toepassing. Herhaal regelmatig de oefening zodat het een automatisme gaat worden voor jullie beiden.

Heb je professionele hulp nodig voor meer aandacht van je hond?

Wat je hierboven hebt kunnen lezen is natuurlijk een richtlijn, het is een stappenplan maar alles hangt af van jou, je hond en de situatie waarin je je bevindt.

Wil je hierbij professionele hulp?
Wil je dat ik met je meekijk en tips en adviezen geeft. Dat kan!

Er zijn verschillende mogelijkheden waaruit je kan kiezen.

  • Live op locatie bij mij Privé les
  • Live op jouw locatie privé les
  • Online via Zoom en app.


Zit je met je een vraag?

Wil je gewoon even sparren?

Dat kan altijd.

mail naar mij

info@comeby.nl

of

Bel/app: 06-13410753

Reactie plaatsen